Anerkendelse af skuldertendinit hos elektriker

Tilskadekomne havde arbejdet som elektriker i godt 16 år i en virksomhed, som fremstillede skurvogne og pavilloner. I sommeren 1998 fik han tiltagende smerter i højre skulder, og en speciallæge stillede diagnosen overbelastningsskade af en sene i højre skulder (skuldertendinit). Det fremgik, at han i 3 måneder op til symptomdebut havde arbejdet meget intensivt med elektrikerarbejde på en særordre på 40 pavilloner, hvor der på hver skulle installeres 8 lampe-steder. De håndterede emner vejede 6-7 kilo, og en stor del af installationerne skulle monteres i loftet. Han arbejdede derfor med begge hænder over skulderhøjde i cirka halvdelen af arbejdstiden. Arbejdsgiveren mente dog kun, at det var i 25 procent af tiden.

Retslægerådet havde udtalt sig i sagen. Rådet fandt, at uanset om han havde arbejdet med hænderne over skuldrehøjde i 25 eller 50 procent af tiden, måtte dette betragtes som en meget betydelig belastning af rotatorcuffen (skulderens senemanchet), der øgede risikoen for at udvikle en skuldersygdom væsentligt.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at sygdommen i form af en skuldertendinit i overvejende grad var en følge af arbejdet som elektriker, hvor han i en 3-måneders periode havde arbejdet med armene over skulderhøjde i en betydelig del af arbejdsdagen.