Anerkendelse af depression hos butiksassistent efter udsættelse for sexchikane

En butiksassistent udviklede depression, efter at tilskadekomne havde oplevet at være udsat for sexchikane fra indehaveren af en butik. De første måneder var ansættelsesforholdet præget af mobning, hvor tilskadekomne blev nedsættende behandlet. Derefter ændrede ansættelsesforholdet sig, så indehaveren ved flere lejligheder fremkom med verbale seksuelle bemærkninger mod hende, og han havde ved flere lejligheder befamlet tilskadekomne. Arbejdsgiver blev efterfølgende dømt i retten på grund af mange vidneforklaringer og tilskadekomnes sammenhængende forklaring.

Flertallet i Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at tilskadekomnes depression i overvejende grad var forårsaget som følge af arbejdet. Flertallet mente, at tilskadekomne igennem 1 år havde oplevet at blive nedsættende behandlet af chefen, der blandt andet havde latterliggjort tilskadekomne over for kunder i butikken. Herudover var tilskadekomne i flere måneder udsat for sexchikane i form af befamlinger og upassende kommentarer.

Et mindretal i udvalget bestående af De Offentlige Arbejdsgivere og Dansk Arbejdsgiverforening vurderede , at tilskadekomnes depression ikke udelukkende eller i overvejende grad var forårsaget af arbejdsmæssige belastninger, idet disse medlemmer fandt, at det ikke var tilstrækkeligt undersøgt, hvorvidt depressionen skyldtes belastninger i privatlivet.