Afvisning af depression tjener

Tilskadekomne udviklede i 2007 en depression efter at have arbejdet som tjener siden 1993. I 2005 blev tjenerstaben reduceret fra 3 til 2. Det var meningen, at lederen skulle varetage tjeneropgaver i halvdelen af arbejdstiden, foruden de administrative opgaver. Efterhånden sad lederen mere på kontoret og overlod flere administrative opgaver til tilskadekomne og kollegaen. Til sidst mødte lederen ikke frem til tjenerarbejdet. Tilskadekomne og kollegaen stod derfor alene med arbejdsopgaverne.

I midten af 2007 opsagde kollegaen jobbet, og der blev i stedet ansat en ung pige, der ikke havde erfaring eller uddannelse som tjener. Lederen skulle have oplært pigen, men dette blev i praksis overladt til tilskadekomne. Lederen blev afskediget sidst i 2007, og tilskadekomne kom derfor til at stå alene med alle administrative opgaver. Arbejdsgiver kunne ikke komme med kommentarer til arbejdsbeskrivelsen. Tre tidligere kollegaer bekræftede tilskadekomnes beskrivelse af arbejdet.

Et flertal i Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at tilskadekomnes depression ikke udelukkende eller i overvejende grad var forårsaget af de påvirkninger, tilskadekomne var udsat for under arbejdet som tjener. Selv om tilskadekomne havde et stort ansvar, hvor tilskadekomne fik pålagt flere arbejdsopgaver og ofte måtte arbejde flere timer dagligt, så kunne arbejdet ikke generelt anses for at være karakteriseret af hyppige og meget vanskelige deadlines. Det indgik i flertallets vurdering, at tilskadekomne i perioder havde arbejdet op til 2 timer ekstra, men at disse ekstra timer ikke var blevet registreret. Selv om tilskadekomne oplevede at måtte påtage sig ledelsesmæssige opgaver, sørge for oplæring og samtidig varetage arbejdsopgaver som tjener, så mente flertallet ikke, at det var sandsynliggjort, at der havde været tale om egentlig manglende støtte fra kollegaer eller ledelsen i et omfang, der kunne begrunde udviklingen af en depression.

Et mindretal bestående af LO og FTF vurderede, at depressionen i overvejende grad var forårsaget af de belastninger, som tilskadekomne havde været udsat for på arbejdet. Disse medlemmer af udvalget vurderede, at belastningen på arbejdet var af et tilstrækkeligt omfang til at forårsage depressionen.