Anerkendelse af venstresidig rotator cuff hos inseminator

Tilskadekomne udviklede i 2008 gener fra venstre skulder. Tilskadekomne arbejdede fra 1994 som kvæginseminator. Tilskadekomne havde typisk besøg hos 18-20 landbrug på en arbejdsdag. Med 220 arbejdsdage årligt udførte tilskadekomne 14.000 drægtighedsundersøgelser årligt, heraf insemineringer svarende til 50 procent.

I forbindelse med både inseminering og drægtighedsundersøgelser skulle tilskadekomne indføre venstre hånd og underarm i koens endetarm, som først skulle tømmes for afføring, og herefter palpere koens bør. Med højre hånd skulle tilskadekomne indføre en inseminationsstav i koen eller ved drægtighedsundersøgelse palpere koens bør med betydelig kraftanvendelse, hvilket stillede ekstra krav til stabilisering af skulderbladet og støtte af strukturerne i skulderen. Arbejdet medførte drej og vrid i det venstre håndled. Under hele proceduren var armen fremad-opadført og udadført til cirka 90 grader. Under arbejdet stod koen op og kunne finde på at bevæge sig med uforudsigelige bevægelser fra side til side og enkelte gange frem og tilbage. Den samlede procedure tog fra 1-2 minutter. Det blev anslået, at effektiv tid med venstre arm i koens endetarm var 1-2 timer dagligt.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at tilskadekomnes venstresidige forandringer af skulderleddets rotatorsener i overvejende grad var forårsaget af arbejdet som inseminator. Udvalget lagde vægt på, at arbejdet havde medført mange kraftige belastninger af skulderen, mens denne var løftet 90 grader og belastet med skub og træk.