Anerkendelse af slidgigt og diskusprolaps i nakken hos fisker

Tilskadekomne udviklede fra midten af 1990’erne konstante smerter i nakken. Tilskadekomne arbejdede som fisker fra 1969 til 1995 og arbejdede efterfølgende med at losse og sortere fisk i perioden fra 1996 til 2001. I arbejdet som fisker var der tale om løft af byrder på nakke-skulderåget på omkring 47 kilo. Tilskadekomne havde gennem alle årene en daglig løftemængde på omkring 8 tons.

I forbindelse med fiskeri løftede/bar tilskadekomne byrder på nakke-skulderåget, både i forbindelse med stabling af kasser med fisk i lastrummet og når tilskadekomne tog imod vejespande, der skulle fra dækket ned i lastrummet. I forbindelse med losning af båden skulle kasserne løftes ud gennem lastlugen, og tilskadekomne brugte nakke-skulderåget til at støtte kasserne på. Tilskadekomne løftede dagligt 75-100 kasser, hvor kassen hvilede på nakke-skulderåget. Ved losning drejede det sig om flere kasser, og løftearbejdet var koncentreret over ganske få timer.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at tilskadekomnes kroniske nakkesygdom i form af slidgigt og diskusprolaps i nakken i overvejende grad var en følge af arbejdet. Udvalget lagde vægt på, at tilskadekomne gennem mange år havde haft daglige løft på nakke-skulderåget i forbindelse med stabling af kasser i lastrummet og ved håndtering af vejespande fra dækket.