Anerkendelse af depression hos produktionschef

Anerkendelse af depression hos produktionschef efter stort arbejdspres med vanskelige deadlines

Tilskadekomne arbejdede som produktionschef ved et trykkeri. Han udviklede en depression efter et tiltagende arbejdspres i en periode, hvor virksomheden havde fået en ny leder og samtidig var i betydelige økonomiske vanskeligheder. Arbejdspresset tiltog yderligere i forbindelse med virksomhedens konkurs og efterfølgende rekonstruktion. 

Tilskadekomne oplevede, at han blev holdt ansvarlig af chefen og kollegerne, når der var problemer med driften eller maskinerne, der var gamle og ofte gik i stykker. Tilskadekomne intensiverede sin arbejdsindsats og mødte på arbejdet i weekenderne og om natten for at forberede tingene til dagen efter. Han blev bedt om at lave en liste over de ansatte og det maskinel, der kunne overføres til en ny virksomhed. Tilskadekomne lavede en liste med 40 ud af i alt 100 medarbejdere. Ved den efterfølgende rekonstruktion blev de, der ikke stod på listen, afskediget.

Tilskadekomne fik ansvaret for at få den nye virksomhed med de 40 tilbageblevne medarbejdere til at fungere. Der lå et pres på tilskadekomne for at få tingene til at fungere og undgå, at den rekonstruerede virksomhed skulle lukke. Efter rekonstruktionen oplevede tilskadekomne, at han blev kørt ud på et sidespor og ikke længere blev involveret i virksomhedens strategigruppe, der i høj grad omhandlede produktionen. Han fik at vide af IT-chefen, at han ikke længere hørte med i inderkredsen. Tilskadekomne oplevede at blive talt ned til af ledelsen og blev sendt ud for at hente kaffe ved et møde med en bemærkning om, at det var det eneste, som han duede til.  

Tilskadekomne havde gennem flere år haft en ugentlig arbejdstid på 70 timer og var desuden ofte i telefonisk kontakt med virksomheden om aftenen og om natten. Herudover kørte tilskadekomne ind til virksomheden om aftenen, hver anden nat og flere gange i løbet af weekenderne. Tilskadekomnes arbejdsmæssige belastninger blev bekræftet af flere af tilskadekomnes kolleger.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at tilskadekomnes depression i overvejende grad var forårsaget af den særlige arbejdsmæssige belastning som produktionschef. Tilskadekomne havde haft et stort arbejdspres og arbejdet under vanskelige deadlines med ansvaret for overholdelse af produktionen med gammelt maskinel, der ofte gik i stykker.

Desuden havde tilskadekomne lange arbejdsdage med arbejdsuger på 60 til 70 timer, og han blev herudover kontaktet om aftenen, natten og i weekenderne i forbindelse med problemer ved trykkeriet. Der var fra ledelsens side ikke forståelse eller opbakning i forhold til det arbejdspres, som tilskadekomne var udsat for. 

-Behandlet  på møde i august 2011.