Anerkendelse af depression hos senior/petrofysiker

Anerkendelse af depression hos senior-petrofysiker som følge af stort arbejdspres og høje psykologiske krav i forbindelse med boring af oliebrønde.

Tilskadekomne blev i 1993 uddannet ingeniør og blev efterfølgende ansat som petrofysiker. Tilskadekomne var ansvarlig for at løse de operationelle problemer, der opstod med instrumenter med videre på virksomhedens borerigge. Gennem ansættelsen var arbejdspresset tiltagende. Tilskadekomne arbejdede almindeligvis klokken 7.30 til cirka 17.00. Hertil var tilskadekomne altid på vagt og gik altid med sin mobiltelefon, så de forskellige borerigge kunne ringe. Tilskadekomne arbejdede desuden hjemmefra hver aften og blev cirka 2 gange om ugen kontaktet om natten og skulle så komme med en løsning på aktuelle problem straks, da produktionsstop var kostbart for arbejdsgiver. Arbejdsugen var på 60-70 timer. Tilskadekomne stod også til rådighed i sin ferie. Efter tilskadekomnes sygemelding i 2007 blev der ansat 3 petrofysikere til at klare tilskadekomnes arbejde.

Arbejdsgiver har ikke direkte forholdt sig til alle oplysningerne, men har bekræftet, at tilskadekomnes arbejde som petrofysiker har indebåret vagt med vagttelefon. Tilskadekomnes tidligere kollega har derimod bekræftet arbejdsbeskrivelsen, herunder det store psykiske pres, der har været i forbindelse med ansvaret for det operationelle område. Vidnet bekræfter også, at tilskadekomne havde lange arbejdsdage med arbejde om aftenen og natten.

Erhvervssygdomsudvalgets vurderede, at tilskadekomnes depression i overvejende grad var forårsaget af den særlige arbejdsmæssige belastning. Udvalget lagde vægt på, at tilskadekomne gennem en længere årrække som petrofysiker havde ansvaret for operationelt arbejde i forbindelse med oliebrønde. Dette arbejde indebar et stort arbejdspres og høje psykologiske krav, blandt andet fordi stop i boringer ville have store økonomiske konsekvenser for arbejdsgiver. Derudover indebar arbejdet, at tilskadekomne havde lange arbejdsdage og stod til rådighed hele dagen. Tilskadekomne måtte arbejde om aftenen og blev flere gange ugentligt kontaktet telefonisk om natten.

-Behandlet  på møde i januar 2011.