Afvisning af blærekræft hos maskinarbejder

Afvisning af blærekræft hos maskinarbejder efter arbejde indebærende påvirkninger i form af metalstøv samt fordampning og aerosoler fra kølesmøremidler. 

Tilskadekomne fik i 2010 konstateret ondartet blærekræft. Tilskadekomne var i en periode på 50 år (1960-2010) beskæftiget på maskinfabrikker, primært med betjening af drejemaskine og rundsliber til vådslibning. Tilskadekomne havde i den forbindelse haft en vis eksponering for metalstøv og aerosoler fra vandbaserede kølesmøremidler. Tilskadekomne havde i en kortvarig periode på omkring 2 år haft en moderat eksponering for affedtningsmidlet triklorætylen og muligvis maling. Tilskadekomne var ryger i 22-35 års alderen med 15 cigaretter dagligt. Tilskadekomne ophørte med at ryge i 1980.

Arbejdsskadestyrelsen havde bedt forskningschef og overlæge Jørgen H. Olsen fra Kræftens Bekæmpelse om en ekspertudtalelse. Jørgen H. Olsen udtalte, at selv om det ikke kan udelukkes, at eksponeringer i tilskadekomnes erhverv som maskinarbejder har ført til en let øget risiko for blærekræft, så er de tidligere rygevaner den mest sandsynlige årsag til sygdommen. Estimatet for den rygerelaterede risiko er højere end estimatet for den jobmæssige, og dokumentationen bag estimaterne er betydelig stærkere for rygning end for maskinarbejderfaget.

Efter Erhvervssygdomsudvalgets vurdering var der ikke medicinsk dokumentation for, at blærekræften generelt set kunne skyldes påvirkninger i form af metalstøv samt fordampning og aerosoler fra kølesmøremidler, som tilskadekomne havde været udsat for på arbejdspladsen. Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at sygdommen i form af blærekræft ikke udelukkende eller i overvejende grad var opstået på grund af arbejdet som maskinarbejder. Årsagen var, at  den erhvervsmæssige påvirkning ikke havde været tilstrækkelig til at forårsage sygdommen. Udvalget lagde desuden vægt på, at tilskadekomne var tidligere ryger, og at rygning medfører en øget risiko for udvikling af blærekræft, og at risikoen uændret er forøget, selvom rygningen er ophørt, sammenlignet med en aldrig-ryger.

Behandlet  på møde i januar 2011.