Anerkendelse af depression hos brandmand

Tilskadekomne udviklede gradvist fra 2003 en depression under sit arbejde som brandmand, hvor han havde været ansat siden 1978. I 2002 begyndte der at versere rygter på arbejdspladsen om, at tilskadekomne havde begået tyveri. Via en kollega fik tilskadekomne oplyst, at han havde været under observation for tyveri gennem et halvt år. To kollegaer havde set en tredje mand stjæle forbindinger fra brandstationens lager. Tilskadekomne blev forvekslet med gerningsmanden, da de begge havde samme navn. Selv om det blev klart, at der var tale om en forveksling fik tilskadekomne ingen undskyldning fra ledelsen, og der blev ikke foretaget nogen fælles orientering om forvekslingen til de øvrige kollegaer. 

En kollega blev ved med at sprede rygter og mobbe tilskadekomne med grove vittigheder om ham. Den pågældende kollega spredte også rygter om tilskadekomne overfor nyansatte på arbejdspladsen. Flere andre kolleger kom ligeledes med upassende rygter om tilskadekomne. 

Selv om ledelsen gav tilskadekomne ret i, at der var tale om grov chikane, blev der ikke grebet ind fra ledelsens side. Flere kolleger kunne bevidne, at tilskadekomne havde været udsat for mobning og bagtalelse gennem flere år.

Efter Erhvervssygdomsudvalgets vurdering var tilskadekomnes depression i overvejende grad forårsaget af arbejdet som brandmand. Udvalget lagde vægt på, at tilskadekomne havde været under observation og uberettiget mistanke for tyveri uden at være vidende om det. Udvalget lagde videre vægt på, at det ikke blev meldt klart ud, at tilskadekomne var renset for anklagerne, og at en kollega fortsatte med at mobbe tilskadekomne.  

Behandlet  på møde i maj 2011.