Anerkendelse af læsion af nerve i venstre underarm hos musiker

Tilskadekomne fik i 2010 smerter i hele venstre arm. Smerterne var ledsaget af motoriske problemer og nedsat kraft i venstre hånds tommelfinger og pegefinger.

Siden 1970 havde tilskadekomne arbejdet på fuld tid som professionel musiker i et symfoniorkester. Tilskadekomne spillede fagot og øvede sig dagligt mellem 6-8 timer med brug af instrument. Dertil kom weekendarbejde og mere intens øvning i perioder op til koncerter. Der var gennemsnitligt tale om 2-3 koncerter om ugen. Ved betjening af instrumentet trykkede tilskadekomne konstant på en af klapperne og flyttede sine tommelfingre fra en klap til en anden. Der var tale om 60 bevægelser i minuttet svarende til en bevægelse per sekund for begge tommelfingre. Med de øvrige fingre betjente tilskadekomne huller og klapper på instrumentets forside.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at sygdommen i form af læsion af nerve i venstre arm i overvejende grad var forårsaget af arbejdet som professionel fagotspiller. Udvalget lagde vægt på, at arbejdet indebar hyppige bevægelser i venstre tommelfinger med brug af moderat kraft, hvilket havde medført en overbelastning af musklen pronator teres. Dermed havde der været et tryk på nerven i tilskadekomnes venstre arm. 

Behandlet på møde i marts 2011.