Anerkendelse af fokal dystoni i højre hånd og underarm hos violinist

Anerkendelse af specifik fokal dystoni (players cramp) i højre hånd og underarm hos violinist.

Tilskadekomne havde i over 30 år været ansat som violinist i et orkester. Han spillede til tre koncerter om ugen og øvede dagligt i 6-8 timer. Arbejdet var beskrevet som travlt og krævende, med mange orkesterprøver og krævende koncerter.

Tilskadekomne holdt violinen med venstre hånd, samtidig med at han førte buen mod højre med overarmen højt vinkelret ud fra kroppen i skulderniveau. Underarmen var let roteret og hånden strakt ud. Der var tale om præcisionsarbejde, som var statisk belastende, især ved spil af stille og langsomme passager, men også ved hurtige og tempofyldte passager med brug af let til moderat kraft.

Efter knap 20 års ansættelse som violinist begyndte tilskadekomne pludselig under en koncert at ryste på højre hånd under en langsom og stille passage. I løbet af månederne derefter udviklede tilskadekomne flere tilsvarende tilfælde af rysten i forbindelse med violinspil og oftest i forbindelse med næsten statisk præcisionsbevægelse med brug af let til moderat kraft. Der var ikke yderligere symptomer, men gennem årene blev tilstanden forværret, og det blev tiltagende vanskeligt for tilskadekomne at passe sit arbejde

Erhvervssygdomsudvalget var enig i den stillede diagnose, specifik fokal dystoni i højre underarm og hånd. Udvalget vurderede, at sygdommen i form af specifik fokal dystoni i højre underarm og hånd i overvejende grad var forårsaget af arbejdet som violinist, da arbejdsfunktionerne som violinist havde medført underarms – og håndbelastende bevægelser i et omfang, der var tilstrækkeligt til at forårsage sygdommen.

Behandlet på møde i november 2011.