Anerkendelse af højresidig tennisalbue hos violinist

Anerkendelse af højresidig tennisalbue hos violinist efter udførelse af højrepetitivt, akavet arbejde, der indebar statisk belastning af albuen.

Tilskadekomnes højresidige albuegener debuterede i forbindelse med en særlig travl periode på arbejdet i 2008. I 2009 blev der stillet diagnosen højresidig tennisalbue.

Tilskadekomne havde været ansat som 2. violinist i et symfoniorkester siden 1989. Tilskadekomne havde omkring 4 timers dagligt arbejde i orkesteret, hvoraf de 3 timer var effektiv spilletid. Herudover havde tilskadekomne dagligt 1-3 timers øvelser hjemme, hvoraf omkring 1,5 time var effektiv spilletid. Herudover deltog tilskadekomne i mindst 100 koncerter årligt med en effektiv spilletid på op til 2,5 timer per koncert. I sommeren 2008 havde tilskadekomne i forbindelse med opsætningen af en opera en særlig travl periode, hvor den daglige effektive spilletid var endnu længere end sædvanligt.

Når tilskadekomne spillede violin, var instrumentet løftet til skulderhøjde. Med et underhåndsgreb med venstre hånd holdt tilskadekomne omkring gribebrættet, mens violinkassen hvilede mod tilskadekomnes venstre skulder. Violinen vejede 626 gram. Tilskadekomne førte buen med højre hånd med gentagne bøjebevægelser i sin højre albue.

Efter Erhvervssygdomsudvalget vurdering var tilskadekomnes sygdom i form af højresidig tennisalbue i overvejende grad forårsaget af arbejdet som violinist. Årsagen var, at tilskadekomne havde haft højrepetitivt arbejde, som havde medført en akavet og statisk belastning af den højre albue. Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at denne belastning var tilstrækkelig til at medføre en højresidig tennisalbue, selv om arbejdet kun havde medført en beskeden brug af kraft. Erhvervssygdomsudvalget fandt derfor, at tilskadekomnes arbejde som violinist havde været egnet til at medføre en højresidig tennisalbue. 

Behandlet på møde i juni 2011.