Anerkendelse af hypothenar hammer syndrom hos specialarbejder efter vibrationspåvirkninger

Tilskadekomne udviklede fra midten af 1990’erne gener i begge hænder med smerter og anfald af hvidfarvning. Generne tiltog gradvist og i 2006 blev der ved røntgenundersøgelse konstateret dobbeltsidig tillukning af den pulsåre, der forsyner den nedre del af hånden og håndroden (arteria ulnaris).

Fra 1995 til 2002 arbejdede tilskadekomne ved et vibrationsbord, hvor der blev tømt cement ned i en form til fremstilling af betonelementer. Pladerne skulle vibreres, og det foregik ved, at hele bordet vibrerede, samtidig med at tilskadekomne holdt en plade fast ned ovenpå emnet. Der skulle presses hårdt med håndfladen på pladen, og der var dels lokal vibration i hænderne, dels relativt hårde slag direkte mod håndroden/håndfladen. Dette arbejde blev udført i cirka halvdelen af arbejdsdagen.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at sygdommen i form af dobbeltsidig hypothenar hammer syndrom i overvejende grad var forårsaget af arbejdet med kraftige vibrationspåvirkninger og direkte stød mod den pulsåre, der forsyner den nedre del af hånden og håndroden.

Behandlet på møde i august 2011.