Anerkendelse af lungefibrose hos reparatør af kulmøller

Tilskadekomne arbejdede fra 1966 til 1996 som reparatør ved et kulfyret kraftvarmeværk, hvor han reparerede slag-, kugle- og valsemøller. Møllerne malede kullet til fint pulver, inden det blev blæst ind i kedlerne på kraftværket.

Tilskadekomne skiftede løbende de 168 slaghoveder på slagarmene inde i slagmøllen. En kollega støvsugede slagmøllen, og tilskadekomne gik derefter ind i siloen og efterså og udskiftede slaghovederne. For at udskifte slaghovederne måtte tilskadekomne banke dem løs med en mukkert, desuden efterså og udskiftede han asbestpakningerne omkring portene. Arbejdet inde i slagmøllen var meget støvet, og når tilskadekomne arbejdede i tildelerkanalen, hvirvlede det op med kulstøv.

Tilskadekomne reparerede også kuglemøller og udskiftede asbestpakninger inde i selve møllen og udførte i mindre omfang reparationer af udendørs kraner og reparation af suger, hvor vingerne var fedtet ind i svovl. Foruden kulstøv var der også flyveaske inde i møllerne. Arbejdet foregik frem til 1980’erne uden brug af støvmaske, og efter arbejdsdagen var tilskadekomne dækket af kulstøv. Slagmøllerne blev udfaset i 1980’erne og kuglemøllerne blev udfaset i begyndelsen af 1990’erne.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at tilskadekomnes lungefibrose i overvejende grad var forårsaget af arbejdet som reparatør af kulmøller og den massive udsættelse for kulstøv.

Behandlet på møde i oktober 2012.