Afvisning af dobbeltsidig kuskehånd hos automekaniker

Tilskadekomne havde arbejdet som automekaniker og pladesmed i cirka 40 år og gennem de seneste 20 år med reparationer, service og rustarbejde på biler. Tilskadekomne havde flere arbejdsopgaver, der skulle udføres inde under bilerne med armene og hænderne løftet over hovedhøjde. Tilskadekomne havde desuden jævnligt, men ikke dagligt løft af 100 kilo tunge motorer og daglige løft af 30 kilo tunge varevognshjul med et varierende antal afhænger af årstiden. Tilskadekomne brugte både almindeligt værktøj og luftværktøj i forbindelse med mekanikerarbejdet og forskelligt slibeværktøj ved rustarbejde, som han udførte cirka 1 hel arbejdsdag i løbet af 14 dage

Arbejdsgiveren var ikke enig i oplysningerne om omfanget af løftearbejde, herunder at tilskadekomne dagligt havde løftet 30 kilo tunge hjul og jævnligt løftet 100 kilo tunge motorer. Arbejdsgiver oplyste, at der ved rustarbejde ofte var tale om arbejde ved paneler, og ikke om arbejde inde under bilerne.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at tilskadekomnes dobbeltsidige kuskehånd ikke udelukkende eller i overvejende grad var forårsaget af arbejdet. Udvalget lagde vægt på, at tilskadekomne gennemsnitligt havde arbejdet med kraftigt vibrerende håndværktøj i 0,5 timer dagligt, og at han ud af 14 dage kun cirka 1 dag havde arbejdet med kraftigt vibrerende håndværktøj i forbindelse med rustarbejde. Det indgik i udvalgets vurdering, at tilskadekomne havde arbejdet med primært højre hånd eller med begge hænder, og at tilskadekomnes sygdom var dobbeltsidig og mest udtalt på venstre side.

Behandlet på møde i oktober 2012.