Anerkendelse af slidgigt i højre albue hos skibssmed

Tilskadekomne fik gener i form betydeligt nedsat bevægelighed i højre albue. Ved en efterfølgende røntgenundersøgelse blev der konstateret slidgigt ved albuebenet. Der var ingen tegn på tidligere brud, familiær disposition eller tidligere albueskader.

Tilskadekomne havde i cirka 30 år arbejdet som skibssmed med aluminiumskonstruktioner med bygningsopgaver, der indebar udskæring af metalplader med enten en elektrisk rundsav eller med håndholdt rundsav. Arbejdet med den håndholdte sav indebar kraftige vibrationer og betydelig kraftudfoldelse i forbindelse med styring af saven. Han anvendte en håndholdt vinkelsliber og af og til en stor hammer eller mukkert til udretning af buler. Det beskrevne arbejde blev udført mellem 50 og 60 procent af arbejdstiden, og særligt i en periode på omkring 15 år blev der i en væsentlig del af arbejdsdagen anvendt vibrerende håndværktøj i form af rundsav, vinkelsliber, stiksav og pudsemaskine.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at sygdommen i form af slidgigt i højre albue i overvejende grad var forårsaget af tilskadekomnes arbejde som skibssmed.

Udvalget lagde vægt på, at selvom der ikke havde været tale om særligt svær og langvarig udsættelse for stærkt vibrerende håndværktøj, havde der alligevel været tale om arbejdsopgaver, der indebar stor belastning af albueleddet med kraftig vibration og meget kraftfulde belastninger med betjening og styring af en håndholdt rundsav og vinkelsliber med stor klinge ved udskæring af metalplader.

Udvalget lagde desuden vægt på, at tilskadekomne i sit arbejde som skibssmed gennem en periode på omkring 30 år og særligt i en 15-årig periode i en væsentlig del af arbejdsdagen havde anvendt vibrerende håndværktøj i form af rundsav, vinkelsliber, stiksav og pudsemaskine, og derved havde været udsat for vibrationer fra håndholdte værktøjer i med høj acceleration. Desuden havde der været belastninger i form af udretning af metalplader, hvor tilskadekomne skulle enten holde eller banke på pladerne med en hammer eller mukkert.

Behandlet på møde i februar 2012.