Anerkendelse af venstresidig påvirkning af nervus ulnaris hos maskinfører

Tilskadekomne havde i cirka 2 år haft nedsat følesans i venstre hånds 3., 4. og 5. finger, efterhånden med udvikling af muskelsvind over håndryggen og venstre lillefingerballe. En neurofysiologisk undersøgelse viste påvirkning af nervus ulnaris ved albueniveau på venstre side.

Tilskadekomne var maskinfører og havde i næsten 40 år arbejdet som fører af gravemaskiner og rendegravere. Betjeningen af maskinerne foregik de første år med to lange håndtag uden understøttelse af armene, og senere foregik betjeningen ved hjælp af 2 joysticks, hvor begge underarme og albuer hvilede på let polstrede armlæn. Ved betjeningen af joysticks var der et direkte tryk mod den øverste 1/3 af ulnarisnerven.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at sygdommen i form af venstresidig påvirkning af nervus ulnaris i overvejende grad var forårsaget af arbejdet som maskinfører, hvor tilskadekomnes arbejde gennem mange år havde medført direkte tryk mod nervus ulnaris under betjening af joysticks i gravemaskiner og rendegravere.

Behandlet på møde i februar 2012.