Anerkendelse af dobbeltsidigt karpaltunnelsyndrom hos brodose

Tilskadekomne udviklede i 2007 gener fra højre arm/hånd. En neurofysiologisk undersøgelse viste dobbeltsidigt karpaltunnelsyndrom. Hun havde i 22 år arbejdet som brodøse, hvor hun lavede jakker, T-shirts, tasker, computertaster, trolleyer med videre.

Arbejdet bestod i at spænde emner ud over en ramme og derefter sætte en ny ramme ovenover, som pressede stoffet ud. Bevægelsen indebar kraftudfoldelse med opadbøjet håndled. Rammen blev herefter sat ind i en maskine, men når den skulle tages ud igen, skete det med vridebevægelse i højre håndled. Der blev ofte arbejdet med større tasker, som blev sat i ramme, hvor der skulle påsættes og fjernes store klemmer. Dette arbejde var kraftfuldt for både hænder og fingre. Tilskadekomne producerede 300-400 emner om dagen.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at arbejdet som brodøse havde medført håndledsbelastende bevægelser, herunder vridebevægelser i et omfang, der har været tilstrækkeligt til at forårsage sygdommen. Udvalget lagde vægt på,at arbejdet havde indebåret moderat kraftfulde håndleds bevægelser.

Behandlet på møde i marts 2012.