Anerkendelse af forandringer i begge skuldre hos produktionsarbejder

Anerkendelse af forandringer i skulderleddets rotatorsener på begge skuldre hos produktionsarbejder 

Tilskadekomne havde arbejdet som produktionsmedarbejder i over 10 år. Tilskadekomne arbejdede i den største del af ansættelsen ved en maskine, der producerede stik til computere. Der var tale om små stik, som var under 2-3 centimeter lange.

Arbejdet bestod i, at tilskadekomne hældte komponenterne ud på et bord foran sig. Med den ene arm blev komponenterne skilt ad, og med den anden arm satte tilskadekomne komponenterne ind i maskinen, som trykkede stikket sammen. Komponenterne blev skubbet ind i maskinen med moderat kraft ved hjælp af tommelfingrene. Arbejdet var akavet, fordi rækkeafstanden ind til bordet var 50-60 centimeter, og der var ikke mulighed for at støtte eller hvile armene.  Arbejdet indebar gentagne bevægelser af skulderleddet, hvor armene blev løftet fra 65 op til 90 grader. Tilskadekomne producerede cirka 1.000 stik i timen. Højre og venstre arm blev brugt lige meget. Udover dette arbejde betjente tilskadekomne også en montagemaskine og pakkede komponenter i en mindre del af arbejdstiden.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at sygdommen i form af dobbeltsidige forandringer i skulderleddenes rotatorsener i overvejende grad var forårsaget af arbejdet som produktionsmedarbejder. Årsagen var, at tilskadekomnes arbejdsfunktioner havde medført skulderbelastende bevægelser i et omfang, der var tilstrækkeligt til at forårsage sygdommen.

Behandlet på møde i januar 2012.