Afvisning af depression hos fodermester med tidligere depression

Tilskadekomne havde i godt 20 år arbejdet inden for landbrug, først som landbrugsmedhjælper og siden som fodermester. Den gård, hvor han havde arbejdet i nogle år, blev på et tidspunkt overtaget af en anden ejer. Gården havde en besætning på cirka 400 søer. Mens han tidligere havde arbejdet side om side med gårdejeren, arbejdede han efter ejerskiftet enten alene eller sammen med en elev. Han fik hele driftsansvaret, markant udvidet arbejdstid på 60-70 timer om ugen, større arbejdsmængde og fik ingen hjælp og støtte fra sin nye arbejdsgiver. Han arbejdede på stort set alle helligdage og ferier og holdt således kun ferie i en uge om året. Arbejdsgiver antog elever, der var helt nye i faget, og som derfor ikke var til megen hjælp, selv efter tidskrævende oplæring.

Tilskadekomne blev ikke mødt med lydhørhed fra gårdejerens side ved forsøg på at drøfte situationen, men derimod med krav om effektivisering. I forbindelse med et møde om dette brød tilskadekomne sammen og blev derefter sygemeldt.

Arbejdsgiver bekræftede, at tilskadekomne passede gården selv sammen med en elev, og at tilskadekomne havde informeret ham om for stort arbejdspres. Det var bekræftet af en elev, at tilskadekomne havde meget arbejde og sjældent friweekender. 

Tilskadekomne fik efterhånden symptomer i form af tiltagende træthed, hovedpine, tankemylder og søvnproblemer. Han havde inden for de forudgående par år inden sygemeldingen været i antidepressiv behandling i alt tre gange.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at tilskadekomnes depression ikke udelukkende eller i overvejende grad var opstået på grund af de arbejdsmæssige påvirkninger, hvor han som fodermester stort set var alene om pasningen af en gård med 400 svin, selv om der tidligere havde været to personer om dette arbejde.

Udvalget lagde vægt på, at han flere år inden arbejdsbelastningen havde haft symptomer på depression og været i medicinsk behandling. Han havde igennem de seneste par år haft tilbagevendende depressioner. Udvalget vurderede derfor, at det ikke var dokumenteret, at udviklingen af depression i overvejende grad var opstået på grund af arbejdsforholdene.

Selv om tilskadekomne havde haft et stort arbejdsomfang og havde passet gården enten alene eller med hjælp fra elever, vurderede udvalget, at den forudbestående depression i overvejende grad var årsag til den aktuelle depression.

Behandlet i maj 2013.