Anerkendelse af uspecificeret belastningsreaktion hos lærer efter vold og trusler fra elever

Tilskadekomne arbejdede som lærer for en specialklasse. I begyndelsen var der 8-10 elever i 6-7 års-alderen i klassen, men dette steg efterhånden til 16-17 elever. Eleverne havde diagnoser som Tourettes syndrom, ADHD, hjerneskade og lignende og var sårbare og meget udadreagerende. Tilskadekomne oplevede det som en kamp at få dagligdagen til at fungere, ofte sammen med skiftende vikarer på grund af en kollegas hyppige sygemeldinger.

Der var beskrevet en lang række konkrete episoder, hvor tilskadekomne blev slået, sparket og truet. I klassen blev der ofte kastet med forskellige ting, sparket til inventar og smækket med døre, og der lød ofte gråd og skrig. Særligt en elev var meget voldsom i sit reaktionsmønster, og mindst en gang om ugen truede han med at kaste diverse genstande efter tilskadekomne, som jævnligt måtte fastholde ham og andre elever i længere perioder for at undgå skader på sig selv og andre.

Arbejdsgiver bekræftede, at tilskadekomne havde været udsat for verbale trusler og fysisk vold fra en elev, at hun måtte tage konfrontationer med ham for at skærme ham fra omgivelserne og anvende magt for at undgå, at eleven skulle skade sig selv eller andre. Desuden blev det bekræftet, at samarbejdet om klassen ikke var optimalt på grund af en kollegas langtidssygemelding.

Tilskadekomne fik efterhånden symptomer som søvnproblemer, træthed og mareridt. Hun fik desuden let til gråd og blev hurtigt irriteret. 

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at sygdommen i form af uspecificeret belastningsreaktion i overvejende grad var forårsaget af arbejdet som lærer. 

Årsagen var, at tilskadekomne i sit arbejde havde været udsat for gentagne tilfælde af fysiske og verbale overfald, hvor elever i alderen 6 til 14 år var udadreagerende og havde kastet ting efter hende samt slået, sparket, bidt og spyttet. Udvalget lagde vægt på, at der konkret var beskrevet flere hændelser, hvor hun havde været udsat for fysisk vold fra en 7-8-årig dreng. Dertil kom, at hun havde været udsat for anden udadreagerende adfærd og verbale trusler. Udvalget vurderede, at der var tidsmæssig sammenhæng mellem påvirkningerne på arbejdet og udviklingen af den psykiske sygdom.

Behandlet i maj 2013.