Afvisning af dobbeltsidig hælspore hos postarbejder med meget gående arbejde i sikkerhedssko

Tilskadekomne havde i cirka 10 år været ansat som postarbejder. Han arbejdede i et postcenter, hvor han var beskæftiget med at trække vogne med post og køre dem til og fra en rampe. Gåafstandene var meget lange, men kunne dog ikke specificeres nærmere. Desuden afløste tilskadekomne af og til med enten maskinel eller manuel brevsortering, hvor der var tale om stående arbejde.

Da det blev obligatorisk at anvende sikkerhedssko, og tilskadekomne begyndte at anvende disse, begyndte han at få gener i begge hæle. Tilskadekomne havde oplyst, at skoene ikke var velegnede, idet sålen var for hård, og der ikke var stødabsorberende indlægssåler.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at sygdommen i form af dobbeltsidige hælsporer ikke udelukkende eller i overvejende grad var opstået på grund af arbejdet som postarbejder. Årsagen var, at selv om arbejdet medførte gående og stående arbejde med skub og træk af tunge vogne gennem hele arbejdsdagen, havde disse belastninger ikke haft en sådan karakter, at det kunne være årsag til udvikling af hælsporer.

Udvalget lagde vægt på, at almindelig gang ikke indebærer samme påvirkninger af fødderne som løb, spring eller megen gang med samtidig bæring af stor vægt. Udvalget var opmærksom på, at tilskadekomne under arbejdet gik i mange timer, iført sikkerhedssko.

Udvalget bemærkede, at der ikke er foretaget videnskabelige studier, der kan dokumentere  sammenhæng mellem almindelig gang, eventuelt med anvendelse af sikkerhedssko, og udvikling af hælspore.

Behandlet i april 2013.