Anerkendelse af forværring af rygsmerter hos en fisker

Tilskadekomne havde arbejdet i 29 år som fisker, fra han var 13 år til sygemeldingen i 1992.  Belastningen opfyldte ikke fortegnelsens krav, da der var tale om forskellige ansættelser med manuelle funktioner med en daglig løftemængde på mellem 1,5 og 6 tons og indimellem med akavede løft. I en periode omkring 1975 havde tilskadekomne stort set fuldtidsarbejde med trawlfiskeri og løftede mellem 4 og 6 tons dagligt. Tilskadekomnes primære opgaver var i lasten. Han skulle blandt andet hakke is, pakke fisk i kasser og løfte kasser.

Tilskadekomne udviklede sygdommen morbus Bechterew omkring 1975. Det er en betændelsessygdom, der ikke skyldtes arbejdet. Der opstod tiltagende smerter med udstråling til benene.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at tilskadekomne under sit arbejde som fisker havde udført rygbelastende arbejde i et omfang, der var tilstrækkeligt til at medføre en forværring af rygsmerter, der primært skyldtes rygsygdommen morbus Bechterew.

Udvalget lagde vægt på, at tilskadekomne i cirka 29 år havde arbejdet som fisker, hvor alt arbejde foregik med håndkraft. Arbejdet havde været specielt rygbelastende, da det foregik på gyngende grund og i lasten i akavede stillinger, da man ikke kunne stå oprejst. Specielt arbejdet med trawlfiskeri, med en daglig løftemængde på 4-6 tons, og arbejdet i lasten, som indebar akavede løft, vurderede udvalget som tilstrækkeligt til i overvejende grad at medføre en forværring af de forudbestående rygsmerter.

Behandlet på udvalgsmøde i august 2013.