Anerkendelse af lænderygsmerter hos jord- og betonarbejder

Tilskadekomne havde arbejdet fra 1982 til 2007 hos forskellige entreprenører som jord- og betonarbejder med fortrinsvis kortere perioder af arbejdsløshed. Arbejdets bestod i jernbinding omkring 60 procent af arbejdstiden og i støbning af forme resten af tiden med en daglig løftemængde på cirka 1,5 tons.

Lænderygsmerterne debuterede omkring 1997. Senest blev der ved en skanning i 2007 påvist lumbal diskusdegeneration og lettere facetledsartrose.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at sygdommen i form af lænderygsmerter med udstråling i overvejende grad var forårsaget af arbejdet som jord- og betonarbejder. Arbejdet indebar rygbelastninger, der var tilstrækkelige til at forårsage sygdommen. I vurderingen indgik, at tilskadekomne i langt over 10 år i perioden 1987-2007 år havde udført arbejde med jernbinding i foroverbøjet stilling mere end halvdelen af arbejdsdagen, og at der i resten af arbejdsdagen forekom løftearbejde i forbindelse med støbning. Derudover lagde udvalget vægt på, at lænderygsygdommen debuterede i relevant tidsmæssig sammenhæng med det rygbelastende arbejde.

Behandlet på udvalgsmøde i august 2013.