Anerkendelse af rotator cuff-syndrom i højre skulder hos en tømrer

Tilskadekomne havde siden 1994 arbejdet som tømrer, hvor han i gennemsnit monterede gipsvægge halvdelen af arbejdstiden, installerede vinduer i 25 procent af tiden og monterede lofter i cirka 25 procent af tiden.

I 5 måneder op til debut af skuldersygdommen arbejdede han i med nedbrydning og opbygning af vægge i forbindelse med ombygningen af et større erhvervsbyggeri til boliger. Først brød han gipsvægge og træpaneler ned á 30 kilo per styk (30 styk om dagen) i 2 måneder. Herefter opstillede han gipsvægge og satte skørter op. Ud over løft af pladerne skulle han dagligt med en 3 kilo tung skruemaskine skrue 4.800 skruer i pladerne med et kraftigt tryk. 1/3 af disse skruer blev sat i over skulderhøjde. De dage, hvor han satte skørter op, kunne han nå cirka 55 plader med hver 20 skruer, i alt 1100 skruer, hvoraf cirka halvdelen skulle sættes op i eller over skulderhøjde.

Han klagede i slutningen af perioden over smerter i højre skulder og fik siden stillet diagnosen påvirkning af rotator cuff-komplekset.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at arbejdet med nedbrydning og genopbygning af den tidligere erhvervsejendom i overvejende grad havde forårsaget hans skuldersygdom. Arbejdet indebar belastninger af højre arm, der var eleveret til vandret eller over skulderhøjde. Ved vurderingen indgik endvidere, at der var god tidsmæssig sammenhæng mellem arbejdet med nedbrydningen og opbygningen af væggene og debut af skuldersmerterne.

Behandlet på udvalgsmøde i december 2013.