Anerkendelse af slidgigt i begge knæled efter arbejde som først tagdækker og siden fisker

Tilskadekomne havde i en 4-årig periode arbejdet som tagdækker, hvor arbejdet indebar knæliggende arbejde cirka 2 timer dagligt. Derefter var tilskadekomne i en 30-årig periode beskæftiget som fisker. Arbejdet som fisker indebar 230 dages arbejde på havet med adskillige knæliggende arbejdsfunktioner samt i øvrigt arbejde på gyngende grund.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at tilskadekomnes sygdom, slidgigt i begge knæ, i overvejende grad var forårsaget af det knæliggende arbejde gennem mange år.

Udvalget lagde desuden vægt på, at tilskadekomne udviklede sygdommen i tidsmæssig sammenhæng med arbejdsbelastningen, og at der ikke var grundlag for at antage, at der var andre årsager til sygdommen. Det indgik i udvalgets vurdering, at tilskadekomnes arbejde som tagdækker, efterfulgt af arbejdet som fisker i en 30-års periode, hvor tilskadekomne i 230 dage årligt, mange timer om dagen, havde knæliggende eller hugsiddende arbejde ved klargøring af net, ved nedsænkning af kurve til lasten og ved optagning af skyllede, rensede fisk på dækket. Udvalget tillagde det også betydning, at tilskadekomnes arbejde foregik på gyngende grund, hvilket kunne indebære pludselige bevægelser med vrid i knæene, og at tilskadekomnes arbejde ved stuvning af last og isning under dæk foregik under snævre pladsforhold og oftest knæliggende.

Behandlet på udvalgsmøde i april 2014.