Afvisning af depression hos fængselsfunktionær efter udsættelse for grænseoverskridende adfærd

Afvisning af depression hos fængselsfunktionær efter udsættelse for grænseoverskridende adfærd fra de indsatte.

Tilskadekomne udviklede i 2011, efter 11 års ansættelse som fængselsfunktionær, en depression. Tilskadekomne havde siden 2003 været ansat på en visitationsafdeling for sexkriminelle, primært pædofile. I arbejdet fungerede tilskadekomne som praktikvejleder samt havde almindeligt fængselsfunktionærarbejde med opretholdelse af sikkerhed og orden. Tilskadekomne havde også en visitationsfunktion, hvor hun skulle gennemlæse domsudskrifter, personundersøgelser og mentalerklæringer, med henblik på at få visiteret de indsatte til det rette sted. Tilskadekomne var ikke direkte udsat for fysisk vold, men blev berørt af de indsatte og følte sig truet flere gange. 

Arbejdsgiver bekræftede, at der kunne være ekstraordinære følelsesmæssige belastninger forbundet med arbejdet med indsatte dømt for personfarlig og/eller krænkende kriminalitet. Tre vidner bekræftede dette. 

Arbejdstilsynet pålagde afdelingen at arbejde med det psykiske arbejdsmiljø, herunder indberette truende eller krænkende adfærd. Arbejdsgiver bekræftede, at der havde fundet berøringer sted, men der forelå ingen indberetninger fra tilskadekomne.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at tilskadekomnes depression ikke udelukkende eller i overvejende grad var forårsaget af arbejdet som fængselsfunktionær. Udvalget lagde vægt på, at selvom tilskadekomne deltog i magtanvendelser, oplevede truende adfærd fra de indsatte samt havde konkret viden om forbrydelserne blandt de indsatte, så var der ikke tale om voldsomme hændelser, der var tilstrækkelige til at forårsage sygdommen. Udvalget lagde i vurderingen vægt på, at tilskadekomnes opgave med at læse domsudskrifter og efterfølgende hjælpe og vejlede de indsatte, herunder motivere dem til at gå i sexologisk behandling, ikke var tilstrækkeligt belastende til at medføre sygdommen.  

Sagen blev behandlet på mødet i april 2014.