Afvisning af tilpasningsreaktion hos underviser efter udsættelse for voldelige trusler

Afvisning af tilpasningsreaktion hos underviser efter udsættelse for voldelige trusler fra en mandlig kursist.

Tilskadekomne oplevede i november 2011 et psykisk sammenbrud med efterfølgende psykiske gener i form af tilpasningsreaktion. Tilskadekomne var i en kortvarig periode på 4 dage udsat for trusler fra en mandlig kursist i forbindelse med instruktion af en gruppe borgere, hvoraf nogle var utilpassede unge, nogle tidligere hashmisbrugere, nogle med ADHD-diagnoser og andre med forskellige sociale udfordringer. Tilskadekomne oplevede i perioden særligt problemer med at undervise en gruppe unge drenge, der kom med nedladende og kritiske bemærkninger om hendes udseende og person. Tilskadekomne oplevede, at ledelsen og kollegaer ikke tog problemstillingen tilstrækkeligt alvorligt.

Arbejdsgiver var uenig i, at tilskadekomne ikke fik hjælp og støtte. Ledelsen holdt møde med gruppen af unge drenge, og tilskadekomne deltog i konflikthåndteringskursus, fik tilbudt pædagogiske kurser samt fik tilbudt samtaler med psykolog.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at tilskadekomnes tilpasningsreaktion ikke udelukkende eller i overvejende grad var forårsaget af arbejdet som underviser. Udvalget lagde vægt på, at tilskadekomne ikke var udsat for tilstrækkelige belastninger til, at sagen kunne anerkendes som en erhvervssygdomssag. Det korte forløb med trusler, samt nedladende og kritiske bemærkninger fra gruppen af unge drenge, var ikke tilstrækkeligt til at forårsage en erhvervssygdom. 
Arbejdsskadestyrelsen oprettede herefter en ulykkessag vedrørende en påvirkning på 4 dage.

Sagen blev behandlet på mødet i august 2013.