Anerkendelse af depression hos soldat

Tilskadekomne var udsendt til Afghanistan og fungerede som kampvognskører, men blev hjemsendt efter 2 uger. Under en patrulje fik han oplysninger om konkret minefare. Kort efter oplevede han en eksplosion forude, men fik ordre til at fortsætte kørslen, selvom minerne var uafmærkede. Som kampvognskører sad han 50 cm over vejbanen, og han oplevede køreturen meget belastende. Senere var han impliceret i et uheld, hvor han kørte ud over en skrænt. Han var meget rystet over begivenhederne og blev kort efter repatrieret. Forsvaret havde bekræftet udsendelsen og de beskrevne belastninger.

I egen læges journal var der notat om psykisk belastning 2 måneder efter hjemkomsten. I det efterfølgende år var der psykologbehandlinger og senere medicinsk behandling mod depression. En psykiatrisk speciallæge havde 3 år efter hjemkomsten stillet diagnosen depression og anførte på baggrund af psykolognotater og journaloplysninger fra læge, at sygdommen havde været til stede siden hjemkomsten.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at tilskadekomnes depression havde udviklet sig i nær tidsmæssig sammenhæng med udsættelsen for exceptionelle belastninger som udsendt soldat, og indstillede sagen til anerkendelse.

Behandlet på møde i december 2013.