Anerkendelse af PTSD efter udsendelse til Irak

Tilskadekomne var under udsendelsen til Irak udsat for et todages angreb på lejren med beskydninger og raketnedslag. Efterfølgende opholdt tilskadekomne sig i krigszone. Forsvaret kunne bekræfte belastningen. Tidligere havde tilskadekomne været udsendt til Bosnien, men var ikke i den forbindelse udsat for exceptionelle belastninger.

Første lægekontakt var 3½ år efter hjemkomsten fra Irak, hvor lægejournalen beskrev stress og nedsat nattesøvn. Få måneder senere beskrev en psykolog voldsomme posttraumatiske stress-symptomer. I en psykiatrisk speciallægeerklæring 5 år efter udsendelsen blev diagnosen PTSD stillet. Det fremgik af speciallægeerklæringen, at tilskadekomne følte, at han forholdsvis hurtigt restituerede sig fra sin første udsendelse, men selv 2 år efter udsendelsen til Irak fortsat ikke var restitueret og stadig plaget af psykiske eftervirkninger.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at det var dokumenteret, at tilskadekomne havde været udsat for relevante belastninger og havde udviklet nogle symptomer på PTSD inden for 6 måneder og fuld PTSD inden for 4 år, og indstillede sagen til anerkendelse.

Behandlet på møde i oktober 2014.