Anerkendelse af uspecificeret belastningsreaktion hos soldat efter udsendelse

Tilskadekomne var under udsendelsen til Afghanistan udsat for en selvmordsbombe, hvor flere blev dræbt og tilskadekomne ydede førstehjælp. Han oplevede desuden under kørsel i konvoj, at et forankørende køretøj påkørte en vejsidebombe og flere blev dræbt. Derudover var han udsat for direkte beskydning og deltog i kamphandlinger. Seks måneder efter hjemkomsten fra Afghanistan blev han udsendt til Kosovo. Denne udsendelse var udramatisk. Forsvaret bekræftede belastningerne.

Det fremgik af oplysninger fra Veterancentret, at tilskadekomne fik det psykisk dårligt efter hjemkomsten fra Afghanistan og ikke fik bearbejdet de psykiske følger før udsendelsen til Kosovo. Af helbredsposen fra forsvaret fremgik, at han i forbindelse med hjemkomsten fra Afghanistan havde oplyst, at han havde følt sig stresset i perioder. Ved besøg hos egen læge 1½ år efter hjemkomsten fra Kosovo noterede lægen, at der i nogen tid havde været psykiske symptomer. Få måneder efter stillede en psykiatrisk speciallæge diagnosen 19 uspecificeret belastningsreaktion. Der var ikke oplysninger om forudbestående sygdom eller private konkurrerende belastninger.

Udvalget indstillede sagen til anerkendelse ud fra en vurdering af, at tilskadekomne havde været udsat for en væsentlig belastning og blev udsendt på ny kort efter den belastende udsendelse, samt at dokumentation fra egen læge sandsynliggjorde, at sygdommen var opstået kort efter hjemkomsten fra den seneste udsendelse.

Behandlet på møde i april 2014.