Anerkendelse af faglærer/personlig træner med uspecificeret belastningsreaktion

Anerkendelse af faglærer/personlig træner med uspecificeret belastningsreaktion efter vold, trusler om vold

Tilskadekomne arbejdede med kriminelle unge på et behandlingshjem. Han oplevede i arbejdet med de unge talrige trusler om vold, voldelige episoder i forbindelse med slagsmål, overfald, fastholdelse og magtanvendelser og havde indgivet cirka 30 skriftlige indberetninger om magtanvendelser, hvor to var af særlig alvorlig karakter.

Arbejdsgiver bekræftede, at de unge kriminelle kunne være meget konfliktopsøgende og meget udadreagerende, hvor magtanvendelse var den eneste måde at stoppe en konflikt på. Vidner bekræftede derudover, at tilskadekomne havde været involveret i et utal af magtanvendelser, hvor han var blevet udsat for vold, trusler om vold og andre psykisk belastende forhold på sit arbejde.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at tilskadekomnes uspecificerede belastningsreaktion i overvejende grad var forårsaget af arbejdet med unge kriminelle i et arbejdsmiljø præget af trusler om vold, voldelige episoder og anden udadreagerende adfærd fra de unge. Sygdommen var udviklet i tidsmæssig sammenhæng med arbejdsbelastningen, og der var ikke andre årsager til sygdommens opståen. 

Behandlet på møde i marts 2014.

Sag nr. 3: Anerkendelse af fængselsfunktionær med uspecificeret belastningsreaktion efter udsættelse for vold samt trusler om vold

Tilskadekomne arbejdede som fængselsfunktionær, hvor han i perioden op til debut arbejdede i et arresthus, hvor klientellet blandet andet bestod af mange rockere og andre bandekriminelle samt et ukendt antal kriminelle fra Østeuropa og Balkan.

Det var bekræftet, at tilskadekomne gennem årene havde deltaget i talrige magtanvendelser og været vidne til utallige voldsomme episoder. Han var på daglig basis tillige blevet truet verbalt og nonverbalt af meget aggressive indsatte.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at hans uspecificerede belastningsreaktion i overvejende grad var forårsaget arbejdet som fængselsbetjent. Her havde han været udsat for trusler fra indsatte, herunder fra rockere og bandekriminelle, gennem flere år op til symptomdebut, og sygdommen var opstået i tidsmæssig sammenhæng med arbejdsbelastningen. Endelig kunne der ikke peges på andre årsager til sygdommens opståen.

Behandlet på møde i maj 2014.