Afvisning af Morbus Kienbock som følge af bankning med hammer

Afvisning af Morbus Kienböck som følge af bankning med hammer (smed)

Tilskadekomne havde i en cirka 24 års periode arbejdet som smed, hvor han havde forskellige opgaver i forbindelse med fremstilling af metalemner med videre. Efter cirka 18 års arbejde fik tilskadekomne tiltagende gener fra højre håndled, og han fik nogle år derefter stillet diagnosen højresidig Morbus Kienböck.

Flertallet af udvalgets medlemmer vurderede, at der ikke havde været tale om en sådan ekstraordinær belastning i form af gentagne tryk eller slag mod håndroden i højre hånd, at dette kunne være årsag til udvikling af tilskadekomnes sygdom. Flertallet bemærkede, at det ikke ændrede på vurderingen, at tilskadekomne i en længere årrække havde arbejdet i metalindustrien, og at dette arbejde havde indebåret anvendelse af hammer med slag mod håndroden i 10-15 procent af arbejdstiden, anvendelse af slibemaskiner i 10-15 procent af tiden samt anvendelse af boremaskiner i få procent af arbejdstiden. Flertallet vurderede, at belastningen ikke havde medført tilstrækkelige belastninger. 

Et mindretal af udvalgets medlemmer bestående af LO og FTF vurderede, at sygdommen i overvejende grad var forårsaget af arbejdets særlige art, da der havde været tale om tilstrækkelig arbejdsbelastning.

Sagen blev behandlet på mødet i juni 2015.