Anerkendelse af ruptur af ledbånd i højre håndled

Anerkendelse af ruptur af ledbånd i højre håndled mellem måne-og bådbenet hos specialarbejder efter arbejde med mange kraftfulde stød/slag i højre håndflade

Tilskadekomne havde i perioden 2009 til 2011 arbejdet som specialarbejder, hvor han var udsat for kraftfulde slag/stød i højre håndflade. Tilskadekomnes udviklede diagnosen ruptur af ledbånd i højre håndled mellem måne- og bådbenet. 

Et flertal af udvalgets medlemmer vurderede, at tilskadekomnes sygdom i overvejende grad var forårsaget af arbejdets særlige art. Tilskadekomne arbejdede med at skille frosne kyllingeblokke ved hjælp af en jernstang, som medførte kraftfulde slag/stød i hånden. Flertallet i udvalget vurderede, at der havde været tale om mindst 1.628 stød per dag, 3 gange om ugen i en periode på cirka 13 måneder, hvor tilskadekomne havde slået sin hånd direkte ned i en jernstang. Arbejdsgiver var ikke enig i det angivne antal af stød, men et vidne, i form af en teamleder med samme arbejdsfunktion, bekræftede belastningen. Flertallet vurderede, at belastningen havde været kraftfuld og repetitiv i et omfang, der var tilstrækkelig til at medføre en ruptur af ledbåndet mellem måne- og bådbenet i tilskadekomnes højre håndled.

Et mindretal bestående af Dansk Arbejdsgiverforening og De Offentlige Arbejdsgivere vurderede, at sygdommen ikke udelukkende eller i overvejende grad er opstået på grund af arbejdet. Mindretallet lagde vægt på, at der ikke var tilstrækkelig dokumentation for belastningernes omfang som erhvervssygdomssag. 

Sagen blev behandlet på mødet i april 2015.