Anerkendelse af posttraumatisk belastningsreaktion efter udsendelse som soldat

Tilskadekomne var udsendt som soldat fra august 2007 til februar 2008. Udsendelsen havde et meget højt trusselsniveau, og tilskadekomnes kompagni var flere gange i kamp og under beskydning. Dertil var tilskadekomne inddraget i to hændelser, hvor soldater blev dræbt, og hvor tilskadekomne selv var i livsfare. Arbejdsgiveren bekræftede disse hændelser.

Tilskadekomne oplyste allerede ved hjemkomsten om psykisk belastning og stress og var kort tid efter til psykolog. I september 2012 stillede en psykiater diagnosen posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD). 

 Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at tilskadekomnes udvikling af PTSD i overvejende grad var forårsaget af arbejdet som udsendt soldat. Udvalget lagde vægt på, at arbejdsgiveren havde bekræftet hændelserne og den høje risiko under udsendelsen. Derudover lagde udvalget vægt på, at der var dokumenteret symptomer på sygdommen inden for seks måneder efter belastningen, og at sygdommen var til stede senest 3-4 år efter belastningens ophør. Endelig var der ikke grundlag for at antage, at der var andre årsager til sygdommen.