Anerkendelse af indeklemningssyndrom i skulderen hos skibsmontør

Tilskadekomne var ansat som skibsmontør i 8 år. Han var beskæftiget med reparationsarbejde, hvilket indebar forskellige funktioner, blandt andet svejsning. 

Cirka 80 procent af den samlede arbejdstid foregik ombord på skibene, mens resten foregik på værksted. Der var i gennemsnit tale om arbejde med armene løftet over skulderhøjde 2-3 timer dagligt. De monterede komponenter vejede typisk op til 10-15 kg, sommetider helt op til 50 kg. Arbejdet foregik typisk med statisk funktion af venstre arm ved fastholdelse af emner, mens emnerne blev monteret ved brug af højre hånd. 

Arbejdsgiveren kunne ikke genkende arbejdsbeskrivelsen, men Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at belastningen var sandsynliggjort ved vidners bekræftelse. Vidnerne oplyste, at tilskadekomne blandt andet udførte svejsning og havde statisk løft af armene 2-3 timer dagligt. 

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at belastningerne i form af arbejde med armene løftet over skulderhøjde 2-3 timer dagligt, med løft af emner med en vægt på optil 10-15 kilo, med overvejende sandsynlighed havde forårsaget tilskadekomnes indeklemningssyndrom i skulderen. Udvalget lagde særlig vægt på, at der havde været en helt særlig kraftfuld belastning af skulderen kombineret med statisk løft af overarmen.

Sagen blev behandlet på mødet i september 2016.