Anerkendelse af indeklemningssyndrom hos murer

Tilskadekomne havde i en længere årrække arbejdet som murer, men havde i en kortere periode på 2 uger udført en særlig arbejdsopgave.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at tilskadekomnes sygdom, indeklemningssyndrom i venstre skulder var udviklet som følge af de arbejdsmæssige belastninger hvor tilskadekomne i en kortere periode på 2 uger op til symptomdebut havde haft særlig skulderbelastende arbejdsfunktion.

I udvalgets vurdering indgik, at tilskadekomne udviklede sygdommen i tæt tidsmæssig sammenhæng med arbejdsbelastningen, og at der ikke er grundlag for at antage, at der er andre årsager til sygdommen. 

Udvalget lagde vægt på, at tilskadekomnes arbejde i en kortere periode på 2 uger havde indebåret særlig skulderbelastende arbejdsfunktion. Tilskadekomne foretog opmuring af klokketårn på kirke. Det var ikke muligt at opsætte stillads indvendigt i tårnet, hvorfor den indvendige opmuring foregik fra ydersiden af tårnet. Dette indebar, at tilskadekomne med armene løftet rakte ind bagom muren for at sætte stenene, og skrabe overskydende mørtel væk. Arbejdet indebar lange rækkeafstande, samtidig med, at tilskadekomne skulle sætte stenene ned med venstre arm.

Arbejdsgiver havde bekræftet belastningerne af arbejdet med opmuring af klokketårnet.

Sagen blev behandlet på mødet i september 2017.