Anerkendelse af depression hos en socialpædagog

Anerkendelse af depression hos en socialpædagog der jævnligt har været udsat for vold og trusler fra udadreagerende borgere

Tilskadekomne havde arbejdet i et botilbud for borgere med svære fysiske og psykiske handicaps. Tilskadekomne var i hele sin ansættelse jævnligt udsat for vold, slag, spark, spyt, bid, skub, skaller og trusler fra borgerne.  Enkelte hændelser var meget detaljeret beskrevet. Der forelå desuden ”riv-krads” skemaer for en 2-årig periode, hvor det fremgår at der var hændelser flere gange om ugen. 

Arbejdsgiveren har bekræftet tilskadekomnes arbejdsbeskrivelse.

Erhvervssygdomsudvalget har lagt vægt på, at arbejdsgiveren har bekræftet den jævnlige udsættelse for vold og trusler.

Udvalget har også lagt vægt på, at sygdommen var udviklet i tidsmæssig sammenhæng med belastningerne og at der ikke var andre forhold, der havde betydning for udviklingen af tilskadekomnes uspecificerede belastningsreaktion. Det har indgået i udvalgets vurdering, at tilskadekomne tidligere har haft en alvorlig fysisk sygdom, samt forbigående psykiske symptomer grundet stress nogle år forud for udviklingen af depressionen. Disse forhold blev ikke tillagt betydning.

Selvom tilskadekomne ikke selv tillagde udsættelsen for vold og trusler den store betydning i forhold til sygdomsudviklingen, lagde udvalget vægt på, at den jævnlige udsættelse for vold og trusler i overvejende grad havde forårsaget tilskadekomnes depression.

Sagen blev behandlet på mødet i december 2018.