Anerkendelse af uspecificeret belastningsreaktion hos en pædagog

Anerkendelse af uspecificeret belastningsreaktion hos en pædagog, der havde været udsat for vold og trusler fra voksne med lidelser indenfor autismespektret.

Tilskadekomne havde arbejdet i et botilbud, hvor hun var jævnligt udsat for vold og trusler fra særligt én udadreagerende mand, der var impulsstyret med ekstrem adfærd. Manden var fysisk stor og handlede meget stærkt, når han var i affekt. Tilskadekomne var ofte alene med pasningen af denne borger. Tilskadekomne havde beskrevet flere konkrete episoder der omhandlede både overfald, træk i håret og klem omkring tilskadekomnes arm.

Udvalget lagde vægt på, at arbejdsgiveren havde bekræftet, at jævnlig udsættelse for vold og trusler fra borgeren. Der var ikke registreringsskemaer og de enkelte hændelser var derfor ikke datofastsat.

Udvalget lagde også vægt på, at sygdommen var udviklet i tidsmæssig sammenhæng med den arbejdsmæssige belastning og at der ikke var andre forhold der havde haft betydning for udviklingen af den uspecificerede belastningsreaktion.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at tilskadekomnes sygdom i form af uspecificeret belastningsreaktion i overvejende grad var forårsaget af arbejdet som pædagog, også selvom der ikke var datofastsættelser på de enkelte voldsepisoder. Årsagen var, at arbejdet havde medført psykiske belastninger i form af udsættelse for vold og trusler hovedsageligt fra én stor og stærk udadreagerende mand, der havde været tilstrækkelig til at forårsage sygdommen.

Sagen blev behandlet på møde i marts 2018.