Anerkendelse af uspecificeret belastningsreaktion sygeplejerske

Anerkendelse af uspecificeret belastningsreaktion hos en sygeplejerske, der havde været udsat for vold og trusler fra psykiatriske patienter

Tilskadekomne havde arbejdet i psykiatrien med en patientgruppe der bestod af alle typer af diagnoser, herunder domsanbragte og surrogatfængslede personer.

Tilskadekomne var hyppigt udsat for voldelige og grænseoverskridende handlinger fra patienterne og oplevede dagligt at blive råbt ad, blive spyttet på, få kastet ting efter sig og at patienterne gik helt tæt på råbte eller talte nedsættende/krænkende. Herudover oplevede tilskadekomne at blive slået, indimellem med knytnæver, og tilskadekomne blev revet i ansigtet, skubbet og sparket til.

Erhvervssygdomsudvalget lagde vægt på, at arbejdsgiveren havde bekræftet udsættelsen for vold og trusler blandt andet ved indsendelse af registreringsskemaer samt en beskrivelse af en stigning af patienter der udøvet vold.

Udvalget lagde også vægt på, at sygdommen var udviklet i tidsmæssig sammenhæng med belastningerne og at der ikke var andre forhold, der havde betydning for udviklingen af tilskadekomnes uspecificerede belastningsreaktion.

Udvalget vurderede på den baggrund, at tilskadekomnes uspecificerede belastningsreaktion udelukkende eller i overvejende grad var forårsaget af arbejdet som sygeplejerske.

Sagen blev behandlet på mødet i marts 2018.