Anerkendelse af depression hos pædagog

Anerkendelse af depression hos pædagog efter at have været jævnligt udsat for vold og udadreagerende adfærd fra unge.

Tilskadekomne udviklede i en 3-årig periode en depression under sit arbejde som pædagog. Sygdommen opstod gradvist over hele belastningsperioden.
Tilskadekomne var ofte udsat for bid, krads, spark og slag samt fik smidt forskellige ting efter sig fra unge. Der var beskrevet flere konkrete episoder, herunder hvor tilskadekomne fik drejet sin arm om, blev bidt, fik slag i ansigtet og kastet en bold i nakken fra unge.

Erhvervssygdomsudvalget lagde vægt på, at belastningen var dokumenteret i form af registreringsskemaer og bekræftelse fra arbejdsgiver. Udvalget lagde også vægt på, at sygdommen var udviklet i tidsmæssig sammenhæng med belastningerne, og at der ikke var andre forhold, der havde betydning for udviklingen af tilskadekomnes depression.

At tilskadekomne flere år tidligere havde haft depressioner og psykiske gener samt samtidig med belastningen oplevede dødsfald i familien, vurderede udvalget ikke havde betydning for tilskadekomnes aktuelle depression, da denne var opstået som følge af en ekstraordinær belastning på arbejdet.

Udvalget vurderede på den baggrund, at tilskadekomnes depression i overvejende grad var forårsaget af arbejdet som pædagog.

Sagen blev behandlet på mødet i december 2019.