Afvisning industritekniker og sandblæser

Tilskadekomne havde over en cirka 11 års periode været beskæftiget som industritekniker og sandblæser før debut af en kronisk lænderygsygdom.

Erhvervssygdomsudvalget vurderede, at tilskadekomnes sygdom ikke udelukkende eller i overvejende grad var udviklet som følge af de arbejdsmæssige belastninger.

Tilskadekomnes belastninger havde de første cirka 5 år bestået i at have løftearbejde svarende til daglig løftemængde på cirka 5 tons, herunder også enkelte tunge enkeltløft – og derefter i cirka 1½ år dagligt løftearbejde svarende til mange tons – dog det sidste år med lav beskæftigelsesgrad, hvilket betyder at tilskadekomne kun har arbejdet få måneder årligt, og ikke svarende til det normale i erhvervet. Udvalget bemærkede i øvrigt, at disse belastninger havde fundet sted flere år før hans sygdom debuterede 4-5 år senere.

Derefter var tilskadekomne beskæftiget med overfladebehandling i form af blandt andet sandblæsning, hvor tilskadekomne sejlede ud og udførte sit arbejde på hængeplatform. Tilskadekomne var udsat for stort tryk ved sandblæsning og udførte arbejdet i akavede stillinger, hvor tilskadekomne også kravlede op og ned for at hente materialer. Arbejdet bestod også af højtrykspuling. Det fremgår dog også, at tilskadekomne i det første år kun arbejdede få måneder. 

Endelig var tilskadekomne i en oplyst cirka 1½-2 års periode beskæftiget som industritekniker, hvor tilskadekomne udførte montage- og reparationsarbejde. Dette indebar løft og bæring af materialer, også mens tilskadekomne var ophængt i bæltesele. Der var dog tale om en meget kort beskæftigelsesperiode på få måneder. Tilskadekomne var ikke i arbejde det sidste halvanden år op til debut af sygdommen. , Ud fra en samlet og konkret vurdering var det således udvalgets vurdering, at tilskadekomnes arbejde generelt over hele perioden, herunder især i en længere periode op til debut af den kroniske lænderygsygdom, ikke havde indebåret sådanne kontinuerlige særlige og ekstraordinære belastninger af tilskadekomnes lænderyg, at de udelukkende eller i overvejende grad kan være årsag til udviklingen af den konkrete kroniske lænderygsygdom.

Sagen blev behandlet på mødet i april 2019.