Anerkendelse af uspecificeret belastningsreaktion

Anerkendelse af uspecificeret belastningsreaktion hos lærer i klasse med blandt andet specialelever – kort belastningsperiode.

Tilskadekomne havde været ansat som lærer, hvor hun overtog en 2. klasse, hvor der var 2-3 børn, store og stærke drenge på 8-9 år, der var beskrevet som meget voldelige. Den ene elev havde flere diagnoser. Tilskadekomne var i to måneder udsat for mange episoder med pludselig og uforudset vold i form af knytnæveslag, spark, riv, krads og trusler – ligesom en elev kastede genstande efter hende. Der var tale om voldsomme episoder og i flere tilfælde længerevarende forløb, nogle dage flere episoder, hvor tilskadekomne var udsat for særdeles voldsom og hårdhændet behandling fra de omtalte elever.

I udvalgets vurdering indgik, at tilskadekomnes sygdom, uspecificeret belastningsreaktion i overvejende grad var forårsaget af arbejdet som lærer i den pågældende periode. Der havde været tale om en kort belastningsperiode, men meget massive og hyppige voldsomme belastninger.

Det indgik også, at tilskadekomnes symptomer debuterede gradvist i takt med episoderne, og hun blev sygemeldt med symptomer svarende til diagnosen uspecificeret belastningsreaktion efter cirka 2 måneders belastning. Derudover indgik det, at tilskadekomnes arbejdsgiver bekræftede tilskadekomnes beskrivelser af eleverne – både alder, fysisk statur og adfærd – samt episoderne. Ligesom der forelå klasselog med mange hændelser samt registrering af mange konkrete hændelser i perioden.

Sagen blev behandlet på mødet i december 2019.