Anerkendelse af hudkræft hos svejser

Tilskadekomne har arbejdet med svejsning i samlet set 10 år. De første år var tilskadekomne dagligt udsat for UV-lys både direkte og indirekte i et mere begrænset omfang i kortere tidsintervaller.

De senere år op til debut af sygdommen var tilskadekomne mere massivt udsat for UV-svejselys, da tilskadekomne stort set ubeskyttet stod med maksimalt 2 meters afstand til UV-svejselys. Tilskadekomne har månedligt haft symptomer på forbrænding med blandt andet svejseøjne, hvilket understøtter en betydelig ubeskyttet eksponering for UV-lys.

Tilskadekomne har ikke altid anvendt tilstrækkelig beskyttelse i form af svejsehjelm.

Tilskadekomne har fået konstateret modermærkekræft i panden

Arbejdsgiverne har ikke alle været helt enige i arbejdsbeskrivelsen, men kan ikke afvise, at tilskadekomne har arbejdet ubeskyttet.

Erhvervssygdomsudvalget har vurderet, at tilskadekomnes forklaring er troværdig og kan lægges til grund, da også to tidligere kollegaer har bekræftet arbejdsforholdene.

Erhvervssygdomsudvalget vurderer samlet set, at tilskadekomne har været udsat for en ikke ubetydelig mængde UV-svejselys, idet svejsehjelmen ikke altid har dækket panden, hvilket kan forklare udviklingen af hudkræft.

Udvalget har også lagt vægt på, at sygdommen er udviklet i tidsmæssig sammenhæng med belastningerne, og at der ikke var andre forhold, der havde afgørende betydning for udviklingen af hudkræften.

Sagen blev behandlet på mødet i maj 2021.