Anerkendelse af forværring af allerede bestående psykisk sygdom

Anerkendelse af forværring af allerede bestående psykisk sygdom (forværring af uspecificeret belastningsreaktion og lærer – på i specialafdeling for 6-8- årige elever – vold, trusler og voldsom adfærd)

Tilskadekomne havde i cirka 5 år frem til debut af forværring i tilskadekomnes forudbestående psykiske sygdom været ansat som lærer i en specialafdeling på en skole. Der var tale om elever i indskolingen, konkret 6-8-årige elever med betydelige vanskeligheder inden for autismespektret.

Tilskadekomne var dagligt til ugentligt udsat for voldsom udadreagerende adfærd med vold i form af spark, slag, spyt, krads, niv, kast med genstande – ligesom elever skreg højt, voldsomt og konstant – og tilskadekomne deltog i voldsomme og til tider langvarige fastholdelser af elever.

Der forelå meget udførlige beskrivelser af relevant belastning, ligesom der forelå registreringer i de sidste 6 måneder op til tilskadekomnes sygemelding – og arbejdsgiver bekræftede belastningerne.

Tilskadekomne havde efter en konkret hændelse på arbejdet nogle år tidligere allerede udviklet uspecificeret belastningsreaktion. Udvalget lagde således til grund, at tilskadekomnes symptomer i forbindelse med de arbejdsmæssige belastninger i aktuelle sag således udgjorde en forværring af tilskadekomnes allerede bestående uspecificerede belastningsreaktion – og at den beskrevne elevadfærd havde indebåret sådanne ekstraordinære psykiske belastninger, at dette i overvejende grad havde forårsaget denne forværring af tilskadekomnes uspecificerede belastningsreaktion.

Sagen blev behandlet på mødet i august 2021.