Tyggeskader - uddybende beskrivelse
Som udgangspunkt bærer tilskadekomne selv risikoen for tandskader, der opstår i forbindelse med spisning i arbejdstiden og på arbejdsgiverens sted. Spisning er som udgangspunkt en privat handling.
I nogle tilfælde kan en tandskade opstået i forbindelse med spisning dog anses for en følge af arbejdet eller de forhold, arbejdet foregår under, jf. arbejdsskadesikringslovens § 5. For at det er muligt skal følgende to betingelser være opfyldt:
- Spisningen skal være et led i tilskadekomnes arbejde
- Der skal være dokumenteret en konkret forøget risiko for tandskaden ved spisningen på arbejdet.
En tandskade, der opstår, når en person smager på mad som en del af dennes arbejde som fx kok, er en følge af arbejdet. Der skal derfor ikke tages stilling til, om der har været en konkret forøget risiko for skaden.
Eksempler
Tandskade opstået under spisning, som blev anerkendt
Tilskadekomne skulle som led i arbejdet på en døgninstitution for hjerneskadede unge i fællesskab tilberede og spise mad. Tilskadekomne fik et stykke glas i munden og knækkede en kindtand.
Skaden blev anerkendt. Skaden indtrådte, mens tilskadekomne spiste mad som led i sit arbejde. Det var en del af arbejdsbeskrivelsen at deltage i tilberedningen og indtagelsen af maden. Tilskadekomne havde dokumenteret en konkret forøget risiko for tandskaden. De hjerneskadede unge puttede normalt ikke ting i maden, men ville omvendt heller ikke fjerne eventuelle fremmedlegemer fra maden, som måtte være faldet i. Glasset stammede formentlig fra en borddekoration, hvor maden blev tilberedt.
Tandskade opstået under spisning, som ikke blev anerkendt
Tilskadekomne skulle som led i sit pædagogiske arbejde spise sammen med de unge på institutionen. Tilskadekomne fik en tandskade under spisning af flæskesteg, da tilskadekomne bed i et stykke brusk/knogle. Maden var tilberedt af institutionens køkkendame.
Skaden blev ikke anerkendt. Spisningen var et led i tilskadekomnes arbejde, men der var ikke dokumenteret en konkret forhøjet risiko for tandskade ved spisningen på arbejdet. Brusk/knogle er almindeligt forekommende i flæskesteg og ikke noget, der skyldtes uforsvarlig tilberedelse af maden eller andre forhold, der havde medført en konkret forøget risiko for tandskaden, som arbejdsgiveren måtte bære risikoen for.
Læs mere
- Læs mere i Ankestyrelsens principmeddelelse 52-19