Redning af menneskeliv er dækket af arbejdsskadeloven

Hvis en ansat forlader eller afbryder sit sædvanlige arbejde for at forsøge at redde andres liv eller ejendomme af større værdi, vil den ansatte være omfattet af arbejdsskadesikringsloven.

Selv om det efterfølgende viser sig, at der ikke var nogen fare, vil den ansatte alligevel være omfattet af loven, hvis den ansatte havde rimelig grund til at tro, at der var tale om en farlig situation.

Redning mens man ikke er på arbejde

Hvis man kommer til skade under et forsøg på redning af menneskeliv her i landet på et tidspunkt, hvor man ikke er på arbejde, vil man også være omfattet af loven.

Eksempel - Forsøg på redning af andre i arbejdstiden
En kontaktperson på en døgninstitution er på skovtur med beboerne, da en af dem pludselig falder om med et ildebefindende. Hun forsøger at genoplive ham og får en rygskade. Skaden er dækket af arbejdsskadeloven, jf. ASL § 2, stk. 1.

Eksempel - Forsøg på redning af menneskeliv – uden for arbejdstid
Kenneth kom kørende på en motorvej en lørdag formiddag. Han så en bil, der var kørt af vejen. Føreren sad stadig bag rattet og var bevidstløs. Kenneth stoppede og løb hen til bilen for at få føreren ud. Under dette brød bilen i brand, og Kenneth blev forbrændt på armene. Kenneths skade blev anerkendt som en arbejdsskade, jf. ASL § 4, stk. 2 nr. 4.

3 forskellige regler

Der er 3 forskellige bestemmelser i arbejdsskadesikringsloven, som kan bruges, når en person får en skade under forsøg på redning af menneskeliv. Disse særlige regler giver også dækning i situationer, hvor man ikke har en arbejdsgiver eller redder menneskeliv i sin fritid.

Paragrafferne fortæller kun, om tilskadekomne er omfattet af lovens personkreds, ikke om selve ulykken opfylder kravene efter loven.

Det vil sige, at man godt kan være omfattet af lovens personkreds efter den enkelte paragraf, men stadig få afslag på anerkendelse som en ulykke, fordi kravene her ikke er opfyldt.

Et eksempel kan være, hvis der ikke er årsagssammenhæng mellem den påvirkning, en person har været udsat for i forbindelse med redningen, og skaden.

Læs mere